עסקאות נדל"ן ומיסוי מקרקעין
 ירושות, צוואות ומעמד אישי
 נוטריון

הסכם חלוקה בין יורשים

מאת: עו"ד ליאור בן-עמי  ~  תאריך עדכון: 27/6/2013  18:02
פעמים רבות, נכסי הנדל"ן מהווים את החלק הארי של נכסי האדם. גם אם מדובר "רק" בדירה או במספר דירות מגורים, עדיין כאשר מתייחסים לשווי, הרי שאלו הם הנכסים המשמעותיים שמרביתנו צוברים.

כאשר אדם נפטר, בין אם הותיר צוואה ובין אם לאו, ישנם יורשים אשר פועלים באופן אוטומטי בהתאם להוראות הצוואה או הוראות הדין הקובע את החלוקה בין היורשים בהעדר צוואה, ואותם יורשים אינם מודעים לאפשרות לתכנן באופן מושכל את חלוקת הרכוש ביניהם.

חוק הירושה מאפשר ליורשים לערוך הסכם חלוקת עיזבון בינם לבין עצמם, ואולם הבעייתיות היתה בנושא מס השבח שיחול או לא יחול על פיזור הנכסים בין היורשים.

ראשית יש לדעת כי לפי חוק מסוי מקרקעין, הורשה אינה מהווה פעולה של מכירה ולכן היא אינה נתפסת ברשת המס, כל עוד היא נעשית בהתאם לדין. לפיכך, כאשר באים לבצע העברת זכויות עפ"י צו ירושה או צו קיום צוואה, אין צורך לספק ללשכת רישום המקרקעין אישורי מסים ודי בהצגת צו מקורי חתום על-ידי הרשם לענייני ירושה או בית הדין הרבני.

בשנים האחרונות המחוקק תיקן מספר פעמים את חוק מיסוי המקרקעין, באופן שהגמיש את הכללים לביצוע חלוקה בין יורשים מבלי להתפס ברשת המס. החוק קובע כי ניתן לחלק את נכסי העיזבון מבלי שהדבר ייחשב לאירוע מס, כל עוד לא משולמת תמורה למי מהיורשים מנכסים שמחוץ לעזבון.

נקח לדוגמא עזבון הכולל 1,000,000 ₪, דירה בשווי 700,000 ₪ ודירה נוספת בשווי 600,000 ₪. לפי צוואת המנוח יש שלושה יורשים שיורשים בחלקים שווים את כל העזבון.

במקרה זה ניתן לבצע את החלוקה ע"י חלוקת הכסף לשלושת היורשים (333,333 ₪ לכל אחד) ורישום שתי הדירות על שם שלושת היורשים, כאשר על שם כל יורש רשום שליש מכל דירה. אין ספק כי במקרה זה קויימו תנאי הצוואה והדין והרישום אינו מהווה אירוע מס. ואולם, אם ירצו היורשים למכור את שתי הדירות בפטור ממס שבח, הם יאלצו להמתין 4 שנים בין מכירה למכירה וכל אחד משלושת היורשים יבזבז בכל מכירה של שליש דירה פטור שלם ממס שבח.

דרך מושכלת יותר לבצע את החלוקה היא לבדוק את מצב הפטורים ממס שבח של כל יורש, לבדוק את הרצון והציפייה של כל יורש גם ביחס לדירה אחרת שאולי יש לו, ולחלק את העיזבון כך שאחד היורשים יקבל את המזומנים, ושני האחרים יקבלו כל אחד דירה. בדרך זו יוכלו היורשים לממש בבת אחת את כל נכסי העיזבון מבלי להמתין תקופות צינון.

חשוב לדעת כי אין חובה שהחלוקה תהייה סימטרית ותואמת את החלקים לפי הצוואה או הדין, ומותר לתת ליורש אחד נכס בעל ערך גדול מליורש אחר, אף שחלקו התיאורטי לפי הצוואה או הדין שווה ליורש האחר. כל עוד לא משולמים תשלומי איזון מחוץ לעיזבון, אזי החלוקה תהייה כשרה. מובן כי אם החלוקה תראה לרשויות המס פיקטיבית, כגון שיורש אחד מקבל את שולחן האוכל והיורש האחר את דירת הפנטהאוז, אזי הרשויות יכולות לפסול את החלוקה ולראות בה עסקה מלאכותית.

תיקון אחר לחוק מיסוי מקרקעין קבע כי גם אם בוצע רישום בטאבו של הנכסים לפי הוראות הצוואה, במקרה שלנו שליש על שם כל יורש, עדיין ניתן לבצע חלוקה ראשונה אמיתית בין היורשים, מבלי שהדבר יחשב כעסקה חייבת במס. בנושא זה רשויות המס יבדקו גם האם מעבר לרישום בטאבו, היתה חלוקה דה פקטו של הנכסים, לדוגמה, כל יורש גר בפועל באחת הדירות או השכיר ונהנה באופן בלעדי מדמי שכירות של אחת הדירות. אם כך היה, לא יראו בחלוקה מאוחרת חלוקה ראשונה הפטורה וכל חלוקה מאוחרת תחשב כעסקה חדשה.

במקרים רבים נפטר אחד מבני הזוג, לא מבוצעת חלוקת עיזבון ואז נפטר גם בן הזוג השני. החוק מאפשר כיום לבצע חלוקה של העיזבון של שני בני הזוג, כאילו מדובר בעיזבון אחד.
  
המסקנה היא כי לפני שנחפזים לבצע חלוקה של עיזבון בין יורשים, כדי לנסות לתכנן את החלוקה באופן המתאים ביותר לנסיבות כל מקרה.


לייעוץ ויצירת קשר
מלא פרטים ונחזור אליך בהקדם

שם:
טלפון:
דוא"ל:
תוכן:
מאמרים נבחרים
למאמרים נוספים
מה כדאי לדעת לפני שנוטלים משכנתה?
מרבית רוכשי הדירות עוברים באופן אוטומטי גם הליך של נטילת הלוואת משכנתה לצורך מימון חלק מהתשלום עבור הדירה. מאחר ומדובר בהליך מסורבל למדי ומורכב, שיכולות להיות לו השלכות כבדות במקרה של טעות או הפרה, כד...  המשך קריאה
ייזהר המוכר!!
מימוש זכות במקרקעין עלול להיות כרוך בתשלומי מסים והיטלים לרוב. כאשר המוכר איננו נמנה על יודעי הח"ן (או שלכל הפחות הצטייד ביועצים המתאימים), הרי שהינו נחשף - שלא בטובתו - למציאות פיסקאלית עתירת מס...  המשך קריאה
עמוד ראשי אודותינו תחומי עיסוק מאמרים יצירת קשר